Den upptäcksresande Richard Burton

Richard blev född år 1821 och dog år 1890. Han var ett proffs på att klä ut sig. Han kunde även prata 40 olika språk. Han var farcinerad av språk och olika kulturer. Han var underjordisk agent för East India company. Han fick genomföra flera farliga saker. Han var troende och kom fram till Mekka 1853. När han åkte till Mekka så var han tvungen att vara utklädd till muslim.

Som upptäckresande så fick han åka till dom farligaste ställerna. När han var på en expedition till Somalia så blev han träffad av ett spjut i ansiktet i sammband av ett bakhåll. Under en av hans expeditioner så hittade han en sjö vid namn Tanganyiakasjön. Den är berömd för att han förrådes av sin högra hand,Hanning Speke. Denna Speke som återvände till England före Burton. Han var också en vetenskaps man och en begåvad särling.

Burton var också en översättare på några böcker. Två av dom böcker som han skrev är Tusen och en natt och kama sutra. När han var klar med dom böckerna så lämnar han England och ansluter sog till East India company och doms arme. Han tillbringade större delen av hans liv utomlands:som officeri som upptäksresande i afrika  och konsulti Fernando Po, Damsakus.och Trieste, där han tillsist bosatte sig. England var det ända land han trivdes i. Hela hans barn dom så växte han upp Frangkrike. Han var mycket skämt sam om de brittiska empatierna.

Det florerade om hans sexuella projekt. Det var ett av hans största projekt. Det var mycket prat om hans projekt, dset var inget som an brydde sig om. När han vid ett tillfälle så blev han tillfrågad av en nedlätande läkare om hur han kände sig efter att ha dödat någon. Han svarade; Ganska uppåt , och du själv? Det var många som såg honom som en hjälte, det var många som lämnade rummet dom stod i. Ingen tyckte han var så bra.

När han var med och översatte Kama sutra (1885) så frågade den som skrivit Tusen och en natt om Richard ville översätta Tusen och en natt. Hans översättning (1885) hade kvar det Arabiska orginalet av dom bökerna. När han dog (1890) brände hans hustru Isabel tyvärr upp alla hans papper på massor av saker.

Richard Burton var en hjälte pågrund av att han hittade en sjö och översatte böcker. Jag tycker att han inte är en hjälte för att han hittade en sjo och översatte böcker och han var också dum mot folk. Nelson mandela var sydafrikas och general sekreterare för det allians fria staterna. Han har jobba bättre och är inte dum mot folk. Han var en snäll person enligt dom. Nelson fick också ett nobels fredspris. Det var inget som Richard fick. Jag tror att någon anan som skulle ha hittat en sjö och skrivit en översättning av några böker.

Källor: Sebag Montefiore, Simon (2007) Mina 101 hjältar ur världshistorien