Övning A. Flykten

Du har hört berättelser om krig och sett bilder på människor på flykt undan krigets elände. Nordens länder drabbades för 60 år sedan, Jugoslavien för 15 år sedan, Afghanistan, Kongo, Rwanda, Irak i vår egen tid – samma lidande och förödelse. Nu har turen kommit till Sverige…

I september 2009 har våldsamma etniska konflikter blossat upp mellan Sydsveriges olika folkgrupper. Smålänningar och skåningar vill hämnas de övergrepp som den svenska staten har begått sedan Gustav Vasas tid. Framgångsrika milisstyrkor från Smålands befrielsefront har framryckt mellan Vänern och Vättern. Våldsamma övergrepp och plundring har ägt rum i Arboga. Eskilstuna har flygbombats och utsatts för artillerield. Våldsamma gatustrider har rapporterats från Hallsberg.

Du befinner dig i ditt hem och har bestämt dig för att fly undan krig och övergrepp. Du har nu femton minuter på dig att packa en ryggsäck med dina saker. Samtliga saker måste rymmas i en 40 liters ryggsäck (något större än en vanlig skolryggsäck). Vad tar du med dig? Lista din ryggsäcks innehåll. Rangordna sedan de 10 viktigaste ”sakerna” från 1 till 10 där 1 är den viktigaste och 10 den minst viktiga.

Det är stor chans att ditt hem kommer att plundras eller förstöras i striderna. Det enda du vet är att den rimliga flyktvägen är norrut, inledningsvis till fots och att du flyr tillsammans med några ur din familj.

 

Min ryggsäck innehåller:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>