Ludwig van Beethoven – ett musikaliskt geni

Ludwig van Beethoven föddes 1770 i Bonn i Tyskland. Ludwig hade flamländskt ursprung. Både hans far och farfar jobbade som hovsångare för ärkebiskopen av Bonn. Beethovens genialitet behövde tid på sig att blomma ut till skillnad från Mozart, men han var bara 9 år när han gick i kompositionslära hos hovorganisten i Rom. Ungefär vid 14 års ålder reste han till Wien i  Österrike och troligtvis träffade och spelade för Mozart.

Tyvärr fick han åka hem till Bonn för att hans mamma var döende i tuberkulos. Beethoven fick då ta hand om familjens ekonomi och det gjorde han genom att ge privatlektioner i musik till förmögna familjer vid hovet. 1792 åkte Beethoven tillbaka till Wien. Mozart dog året innan så Joseph Haydn blev Ludwigs lärare. Beethoven tyckte inte att Haydn var någon bra lärare så han bytte till bland annat Johann Schenk och Albrechtsberger. Han studerade även dramatisk komposition för Antonio Salieri. Förutom hans musikaliska utbildning var han inte så utbildad. Ludwig var ändå mycket beläst.

 År 1800 var det premiär av hans första symfoni. Då ansågs Beethoven som en viktig kompositör som liknade både Mozart och Haydn. Det var även då han märkte att han hade en hörselskada. Hörselskadan blev bara värre och värre. 1818 var Ludwig helt döv, men han fortsatte ändå att komponera musik. Beethoven var aldrig gift. Han hade flera förhållanden. Bland annat med en av hans elever. Han friade några gånger men förblev ogift.

 Verk

Ludwig van Beethoven gjorde många verk. Hans verk har likheter med Haydns och Mozarts verk, speciellt Beethovens tidigare verk. Hans nio symfonier är väldigt kända. Speciellt symfoni nummer 5, “Ödessymfonin”. Beethoven gjorde en opera som heter just ödessymfonin.

 En viktig person?

Jag tycker att Beethoven är ganska viktig. Hans musik tycks om av många människor. Hans musik har inspirerat människor från när han skrev verken fram till nu och säkert även i framtiden, men hans musik liknade Mozarts. Så enligt mig så är Mozart kanske ännu viktigare eftersom han kom på den stilen på musik som de båda komponerade.

 Var han en hjälte?

Jag kan inte riktigt påstå att Beethoven var någon sorts hjälte. Han gjorde ingen riktig hjälteinsats som att till exempel rädda människor eller förändra världen, men Beethoven har säkert betytt väldigt mycket för många människor.

 Om Beethoven inte funnits

Jag tror inte att det skulle vara någon stor skillnad eftersom att hans musikstil redan hade kommits på av Mozart och Haydn. Beethoven var duktig på det han gjorde så att musikstilen blev mer känd och spridd i världen, men annars så tror jag inte att det spelat någon roll om han inte hade funnits.

 Källor:

Sebag Montefiore, Simon (2007) Mina 101 hjältar ur världshistorien.

www.wikipedia.org (november 2014) Uppslagsord: Ludwig van Beethoven

http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=290 (2005)

Isak

8A HT14