Albert Einstein – en relativt viktig person

Han föddes i Mars 1879 i Ulm i Tyskland och dog i april 1955. Det var han som skapade relativitetsteorin.

Uppväxt

Einstein är en av 1900-talets mest framträdande gestalter. Einstein var son till Hermann och Pauline Einstein som var icke-religiösa judar och tillhörde medelklassen. Hans pappa var försäljare och drev senare en elektroteknisk fabrik.

Familjen flyttade in i ett hus 1880 i München där Albert började i skolan. Men när han var barn hade han svårt med matematik. Men det motsägs av hans utmärkta betyg i det ämnet. Albert trivdes i skolan på grund av dess pedagogik. Einstein hade ett mycket växlande humör när han var mindre. En gång hade han till och med slagit en lärare. Einstein tyckte inte att kvinnor var gjorda för abstrakt tänkande och Han kunde inte heller förstå hur män kan hålla sig till samma kvinna hela sitt liv.

Yrkeslivet

För att slippa försvarstjänsten flyttade Einstein till Milano och Efter två år i Aarau började han 1896 studera vid ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Zürich. Han hade då avsagt sig sitt tyska medborgarskap, men fick schweiziskt medborgarskap 1901. Einstein gifte sig 1903 med Mileva Marić och de levde tillsammans i Lovi Sad, i Serbien. De fick en dotter som hette Lieserl. Även två söner som hette Hans och Eduard. Efter en kort period som professor i Prag 1911 blev han professor vid ETH och 1914 professor vid Humboldt-Universität zu Berlin. Och då vart han blev tysk medborgare än en gång. 1929-1932 tillbringade familjen somrarna i deras sommarhus som Einstein byggde i Caputh utanför Berlin. När Adolf Hitler fick makten 1933 lämnade Einstein Berlin och knöts till Institute for Advanced Study i Princeton. 1940 fick han ett amerikanskt medborgarskap, men han behöll också sitt schweiziska.

Forskning

Albert’s forskning bidrog till utvecklingen av kärnklyvning som ledde till skapandet av atombomben. Hans teorier och forskning har gjort honom till en av världens mest kända vetenskapsmän genom tiderna. E står för energi och M står för massa och c2 är ett mycket högt tal (ljusets hastighet upphöjt till två). Det betyder alltså att all energi kan förvandlas till massa och tvärtom. Om man hade en atom, som är massa, så kunde man klyva den och få energi. När atomen delar sig flyger delarna iväg (energi), och de väger mindre än de gjort från början. En atombomb grundar på att en atom klyvs och att det sen blir en kedjereaktion som blir så kraftull att det skapar en stor explosion. BAAM.

Övrigt

På sin fritid gillade Einstein att delta i politik. Han arbetade mot kriget som skulle komma. Einstein hade ett rykte om att vara en ”perfekt” vetenskapsman men sanningen har inte kommit ut. Han hade två sekreterare under hela sitt liv, och de har gjort allt de kunnat för att behålla Einsteins fläckfria rykte. De hade gömt mycket information som till exempel brev som man hittade nu. Albert Einstein är en av de mest betydelsefulla gestalerna i fysikens historia. Han är mest känd som skapare av relativitetsteorin, men han gjorde också många andra viktiga upptäckter. EInsteins teorier ändrade hela världsbilden.
Av Benjamin Drugge 8A