Elisabet I – drottning av England

Elisabet l var regerande drottning i England och Irland från den 17 november 1558 till sin död. Elisabet föddes den 7 september 1533 i slottet Place of Palencinta i greenwich. Elisabet var den femte och sista monarken av släkten Tudor. Hon hade en svår barndom. Hennes mamma, Anna Boleyn, blev avrättad av Elisabets pappa, Henrik VIII, 2 år efter Elisabet föddes. Elisabet föddes till kronprinsessa men var då alldeles för ung för att bli drottning. Därför fick hon lämna över rätten till sin halvbror Edvard och halvsyster Maria. Hon satt fängslad i Tower of London i London i sexton år efter att ha blivit anklagad för en statskupp mot Maria. Elisabet frisläpptes vid Marias död.

Drottning                                                                                                                                               

När Elisabet blev äldre fick hon tillbaka rätten den 17 november 1558 men hon kröntes inte till drottning fören den 15 januari 1559. Elisabet blev drottning därför att Edvard och Maria dog i förtid och inte hade några barn som kunde ta över rätten. Hennes första uppgift som drottning var att gifta sig. Men Elisabet ville inte gifta sig för hon sa att hon var gift med sitt rike och inte kunde ge sin kärlek till bara en man. Det ledde till att Elisabet blev barnlös. Hon kallades därför för jungfrudrottningen.

Som drottning skapade Elisabet stadskyrkan som var rent tekniskt protestantisk, men blandade både protestantisk och katolska inslag. Elisabets regeringstid kallas den elisabetanska eran, och den tiden är berömd för mycket kultur. Viktigaste var den elisabetanska teatern där många stora kändisar uppträdde. Elisabet hade starkt inflytande som drottning och hon bidrog till att Storbritannien var ett mäktigt land under 1500- talet. Elisabet hade höga krav på folket. Hon förväntade sig att folket skulle göra som hon ville. Men egentligen brydde hon sig inte om vad folket innerst inne tyckte. Elisabet hade ett nära samarbete med rådet som leddes av William Cecil.

Elisabet hade ett måtto som var: ¨jag ser, men säger inget¨. Elisabets utrikespolitik handlade om att försvara sig, eller undvika konflikter. Alltså höll Elisabet en låg profil och var inte så framåt. Men det fanns ett område där Elisabet var väldigt aktiv, och det var på flottan. Det gjorde att Storbritanniens handel växte.

Elisabets avslut                                                                                                                                    

Mot slutet av Elisabets regeringstid fick Storbritannien ekonomiska och militära problem. Det gjorde att hon inte blev så populär längre. 1602 dog många av Elisabets vänner och hon hamnade i en djup depression. Det ledde till att hon 1 år senare blev obotligt sjuk och dog den 24 mars 1603. hon regerade i totalt 45 år. Efter hennes död fördes hennes kista på en flotte upplyst med facklor till Whithall place. Hon ligger nu begravd på Westminister Abbey.

Hjälte eller inte?

Jag tycker att Elisabet är en slags hjälte för hon gjorde så många bra saker för Storbritannien t.ex. Elisabetanska eran, landets handel ökade och hon var stark som stod emot pressen och vägrade gifta sig. Hon måste även ha varit en bra drottning eftersom att hon regerade i 45 år.

Om hon inte hade funnits                                                                                                                                                

Min teori är att om Elisabet inte hade funnits och någon annan hade suttit på tronen hade Storbritanniens och historiens utveckling sett helt annorlunda ut. Om man skulle tänka bort allt hon gjorde och tänka att det satt någon annan på tornen istället. Kanske den personen skulle tagit en massa andra beslut än vad Elisabet gjorde. Det skulle leda till att Storbritanniens utveckling sett mycket annorlunda ut. Storbritanniens handel kanske inte hade gått lika bra som den gjorde om inte Elisabet satt på tronen. Storbritannien kanske inte heller hade varit ett lika mäktigt land under 1500-talet om Elisabet inte hade funnit. För Storbritannien blev hon en väldigt viktig person och det var stabilt på tronen i många år. Jag tror därför att Storbritannien inte hade varit som det är idag om inte Elisabet hade funnits.

Om källorna                                                                                                                                            

Jag tycker att alla källorna har väldigt bra och pålitlig fakta och vet mycket om Elisabet den första hur hon var som drottning. Men på wikipedia stod det mycket mer än vad det stod i t.ex. Mina 101 hjältar. Det stod mycket mer om hur hennes liv var, inte bara om när hon var drottning. Därför tycker jag att wikipedia är en trovärdigare källa än ¨Mina 101 hjältar¨ och ¨Bonnies uppslagsverk¨. Dom olika källorna beskriver Elisabet på ungefär samma sätt. Jag tycker att alla källor beskriver Elisabet både negativt och positivt, vilket jag tycker är bra. För man får en ganska bra bild av hur hon var som person.

Källor:                                                                                                                                                          

Sebag Montefiore, simon (2007) Mina 101 hjältar

Bonniees uppslagsverk (2001) Uppslagsord: Elisabet l

www.wikipedia.se (redigerades senast i oktober 2014) uppslagsord: Elisabet l

 

Ellen Bågenvik

Klass: 8A HT 14