Uppväxt
Aung San Suu Kyi var dotter till en av Burmas mest inspirerande politiker vars namn var Aung San. Han var ledare för det väpnade motståndet mot Storbritanniens kolonialmakt mellan 1915 och 1947. Några månader innan landet fick sin självständighet så mördades Aung San. Suu Kyi var bara två år när hennes far mördades. Som barn så sökte sig Suu Kyi längs andra vägar och som tonåring lämnade hon landet eftersom hennes mor placerades i Indien eftersom hon var diplomat. Suu Kyi tog examen på Oxford University och sedan flyttade hon till England där hon gifte sig med Tibet- experten Michael Aris som hon fick två barn med.
Suu Kyis politiska karriär
1988 fick Suu Kyi ett telefonsamtal som uppmanade henne att återvända till Burma eftersom hennes mor hade blivit sjuk. Hon återvände till Burma som hon hade uppmanats att göra och skötte om sin sjuka mor. Det visade sig att modern hade blivit sjuk samtidigt som det politiska kaoset i Burma ägde rum. Det var vid slutet av Ne Wins 26 år långa diktatur. Han hade lovat att genomföra ett val men istället så uppstod ännu en militärkupp och mängder av övergrepp begicks av regimen och tusentals obeväpnade demonstranter som krävde demokrati mördades. När hon bevittnade detta så bestämde hon sig för att ansluta sig till demonstranterna och kämpa för sitt land. Detta var inledningen till att hon blev hennes fars politiska arvinge.
Delaktig i grundandet av ett nytt parti
Några veckor efter återkomsten till Burma höll hon tal för en halv miljon människor och några veckor efter talet tog en ny militärjunta makten i en kupp. Några månader efter återkomsten till Burma så hjälpte hon även till att grunda det demokratiskt oppositionella partiet “National League for Democracy” (NLD) där hon är partisekreterare.
År 1989 sattes Suu Kyi för första gången i husarest. Anledningen till det var att hon förde fram NLD’s och hennes åsikter som protesterade mot diktaturen och därför var hon ett hot mot den. Ett par år efter det tillät juntan i landet att öppna val. Suu Kyi’s parti NLD vann ensamt valet med 59% av rösterna även fast hon inte fick tillåtelse att personligen vara med i valet. NLD fick även majoriteten av platserna i parlamentet men juntan ogiltigförklarade resultatet i valet och Suu Kyi sattes åter i husarrest.
Husarrest
Suu Kyi har suttit i husarrest i ungefär 15 år men nu har hon precis blivit frisläppt år 2010. Under hennes tid i husarrest så släpptes hon vid vissa avbrott men husarresten var ändå oförändrad. När hon väl frisläpptes gick hon genast till angrepp mot regeringen och krävde demokrati.
Under hennes tid i husarrest har hon bland annat utsatts för några av de värsta prövningarna som en hustru och mamma kan utsättas för. Hennes barn har behövt växa upp utan en mamma och hennes man dog år 1999 av prostatacancer. Trots diplomatiska påtryckningar så förvägrade juntan att tillåta Suu Kyi’s man att besöka henne en sista gång innan hans död. Den sista gången Suu Kyi träffade sin man innan han dog var två år innan hans död. Militärjuntan gjorde allt för att få ut Suu Kyi från landet och dem förvägrade till exempel hennes familj inresetillstånd, dem lät henne telefonera och de snappade upp hennes brev.
Varför är Suu Kyi viktig?
Suu Kyi är en av världens mest kända och framgångsrika politiska fångar. Hon har offrat sin egen frihet för att vinna den åt folket. Hon har utsatts för oavbruten förföljelse men hon har inte låtit något krossa hennes medkänsla och optimism.
Vid ett tillfälle stod Suu Kyi ensam framför ett arméförband som siktade mot henne. Hon hade sagt till hennes kollegor i NLD att kliva åt sidan så att hon skulle stå ensam för att utgöra ett lätt mål. Det visar även prov på hennes mod.
Trots allt Suu Kyi har gjort för Burma så ser hon sig själv som en helt vanlig människa som kämpar för frihet och jämställdhet åt invånarna i Burma. Suu Kyi tilldelades Nobels Fredspris år 1991 tack vare allt hon gjort för Burma.
Suu Kyi har påverkat det faktum att Burma sakta börjar öppna sig mot omvärlden och demokratin. Hennes parti NLD har nu sakta börjat få utöva makt, kompromissa och ta ansvar för sin politik istället för att vara gisslan. Hon är nu 66 år och hon har gjort allt för frihet åt invånarna i Burma.
Källkritik
Suu Kyi framställs på ungefär på samma sätt i alla tre källor. Hon är envis, modig, uppoffrande, omtänksam och hon står för det hon tycker. Hon tänker även inte bara på saker hon vill göra utan hon agerar. Jag tycker att alla källor är ganska likvärdiga för om man jämför dem så står det ungefär samma saker men dem är bara olika formulerade. Jag tror dock att Wikipedia är den källa som är minst trovärdig eftersom att vem som helst kan gå in och skriva där. På grund av den slutsatsen så har jag har utgått från dem två andra texterna från böckerna och sedan har jag lagt till lite små saker från wikipedia.
Det är nästan ingenting i texterna som framställs som negativt och hennes dåliga sidor kommer verkligen inte fram. Jag tror att det är för att man ska tycka att hon är en fantastisk person som hon kanske är, men man kan se på saken från olika vinklar. Jag har tolkat det som att många av invånarna i Burma har påverkats av Suu Kyi och därför har dem som är vanliga individer utan vapen börjat demonstrera och det leder ju ibland till att dem blir svårt skadade eller mördade av regimen. Det är ju bra att människor står för det dem tycker och demonstrerar men om det leder till att dem blir dödade så är det ju verkligen inte bra.
Är personen en hjälte?
Jag tycker verkligen att Suu Kyi är en hjälte i både Burma och i andra delar av världen för hon har ju kanske inspirerat många andra människor och land att kämpa för demokratin och vad man tycker. Hon har ju även som sagt hjälpt Burma att öppna sig mot omvärlden och demokratin som är väldigt bra av massa olika anledningar. Hon har t.ex hjälpt alla människor i Burma till ett bättre liv för att nu kan alla t.ex få vara med och bestämma som är viktigt för att samhället ska fungera. Hon har ju även gjort så att inte lika många människor som dör för att det är inte lika många demonstranter. Hon har även gjort så att människorna i Burma har mer makt över sina egna liv och det tycker jag är väldigt viktigt för att man ska få göra och leva hur man vill för man lever ju bara en gång. Hon är även en hjälte för att hon har offrat sin egen frihet åt folket.
Hon har verkligen visat att en människa kan göra så mycket skillnad och jag tror att många människor behöver se att det faktiskt går att själv ta ställning och inte hela tiden vänta på att någon annan ska göra det för det kan ju leda till att ingen gör någonting åt det tillslut. Hon är verkligen en förebild och jag tycker att många ska ta del av det hon har gjort
Vad hade hänt om hon inte hade funnits?
En person som Suu Kyi hittar man ju verkligen inte överallt för hon har egenskaper som nästan ingen människa har. Om Suu Kyi inte hade funnits så tror jag dock att Burma åtminstone någon gång skulle ha börjat förändrats eller att någon hade börjat tagit ställning för landet för att det fanns ju väldigt många demonstranter. Jag tror däremot att den personen inte skulle varit lik Suu Kyi för att en person som är lika modig som henne är väldigt sällsynt. Det hade säkert varit många som hade tänkt att göra något åt saken men inte hade vågat agera.
Källor:
Sebag Montefiore, Simon (2007) Mina 101 hjältar ur världshistorien.
www.wikipedia.org (ändrades senast den 4 november 2014) uppslagsord “Aung San Suu Kyi”
Larsmo, Ola och Palmer, Brian (2013) 101 historiska hjältar
Emilia 8A, HT 2014