Abraham Lincoln – lika storslagen som godhjärtad

Abraham Lincoln föddes den 12 februari 1809, i Hardin Country i Kentucky. Han var son till Thomas Lincoln och Nancy Hanks . De var bönder som inte kunde så mycket, så Abraham fick lära sig allt själv.Eftersom att dom han växte upp med var analfabeter så fick han lära sig allt själv. Han blev politiker och advokat vilket man behöver mycket kunskap. När han var liten så flyttade de mycket, nästan så fort de kom till ett ställe så flyttade de igen, så han hade ganska svårt att komma in i en skola. Fast när han var i 15 års åldern så kombinerade han jordbruk och skola. För han var ju tvungen att hjälpa sina föräldrar med syslorna hemma.

Fast han lärde sig väldigt mycket ändå, eftersom han studerade juridik. Han hade en stor betydelse under det amerikanska inbördeskriget, det var hans fel på sätt och vis att det blev ett krig eftersom han ville att USA skulle bli ett land och inte 50 små länder. Jag tycker att det var bra att han gjorde det eftersom att det blev 50 delstater istället och för att han ville att USA skulle vara ett land och för att undvika onödiga krig.

Den 14 april 1865 blev han skjuten i bakhuvudet. Det var först meningen att han skulle bli kidnappad men det gick över gränsen. Så planen ändrades och det blev ett mord. Han dog inte precis när han blev skjuten utan dagen efter. Kidnappingen var för att han skulle vara ett utbyte mot sydstatsfångar tagna av nordsidan i kriget. Mordet ägde rum 6 dagar efter freden i inbördeskriget.

Vad har han gjort för världen?

Abraham Lincoln var USAs första republikanska president. De flesta tyckte att han var den bästa presidenten. De tyckte de eftersom han höll samman USA. De sägs också att han var lika godhjärtad som storslagen.

Det var krig mellan nordstaterna och sydstaterna. Det var nordstaterna som vann och det tyckte Abraham var bra, eftersom att om Syd hade vunnit så skulle det ha blivit 50 länder. Eftersom att det var nordstaterna som vann och då blev det 50 delstater som delar upp USA men ändå håller de samman. Det var Abraham som utlöste splittringen mellan de två staterna. Abraham Lincoln var beredd att gå i krig för att skydda landet.

Var han en viktig person?

Något viktigt Abraham är känd för är att han befriade slavarbete. Det är en av de viktigaste anledningarna till att han är en hjälte. En annan är att han räddade unionen och om han inte hade gjort det så skulle världen inte se ut som den gör idag, han har också ändrat väldigt mycket på ett positivt sätt. Han höll ju samman USA.

Folket i USA tyckte inte att afroamerikaner hade några rättigheter. De tyckte också att de inte var lika värda som de vita. Abraham Lincoln kände inte samma sak som folket i USA bara det att Abraham ville göra något åt det och hjälpa dom och göra världen bättre. Så han gjorde slaveri olagligt.

Om han inte funnits

Om Abraham Lincoln inte funnits så skulle det kanske fortfarande vara slaveri eller alla fall en längre tid än den som var. Alla i världen borde vara glada över att vi har människor som han som vill hjälpa till och inte bara titta på.

Själv tycker jag att Abraham Lincoln var en hjälte för världen. För nu är det mer jämställdhet än var det var innan. För förr när slaveri var tillåtet så brydde sig dom inte om vad afro amerikanerna tyckte. Dom var bara som maskiner, nästan som andra världskriget med judarna. Så han är verkligen en hjälte för han har gjort väldigt mycket för världen. Om han inte hade gjort det skulle det säkert varit någon som tog tag i det fast det skulle nog dröja väldigt lång tid innan något skulle hända.

Om källorna

Jag tyckte att källorna jag använde var pålitliga och trovärdiga. För på alla källorna jag har kollat på så står det samma saker så det är ganska lätt att få fram att dom var trovärdiga. Det kan vara lite svårt på wikipedia om det är sant eller om det är någon som har skrivit dit, men för att få fram att det stämmer får man jämföra vilket jag gjorde och det stämde.

Källor:

Mina 101 hjältar ur världshistoria
http://www.wikipedia.org uppslagsord: Abraham Lincoln
http://www.biography.com uppslagsord: Abraham Lincoln

Sandra 8A
HT 14