Winston Churchill – en man med stor betydelse för Andra världskriget

Winston Churchill föddes 1874 i Oxfordshire, England. Han var son till den konservative politikern Randolph Churchill, och amerikanskan Jennie Jerome Churchill. Han fick sedan en sex år yngre bror som hette Jack Churchill. När han var åtta år skickades Churchill till en internatskola. Senare antogs han vid en annan skola i Ascot och där sågs han som “en stygg gosse” av lärarna. Winston gifte sig med sin Hustru Clementine 1908 och de fick fem barn: Diana, Randolph, Sarah, Marigold och Mary.

Churchill var en av de märkligaste ledare det brittiska folket någonsin haft. Han hade en meteor liknande karriär, han var en våghalsig äventyrare, han var en påstridig ung politiker och en erfaren minister. Han varnade för nazismens faror och han har suttit med i nästan varje betydelsefull regerings bildning. Han lämnade privatlivet och visade sig vara en lika viktig fältherre som författare, historker och talare.

1965 dog Churchill på grund av en hjärnblödning, annars var han frisk förutom att han hade psykiska sjukdomar som t.ex ADHD och när han anklagades för att vara en alkoholist sa han “jag har fått ut mer av alkoholen än alkoholen har fått ut av mig”. Han fick en statsbegravning, som oftast sker inom kungafamiljen, och så blev han då hedrad världen över.

Hade han stor betydelse?

Winstons vältalighet visades när han kom in i parlamentet för liberalerna. Då fick han chansen att bli marinminister och spelade då en stor roll i första världskriget. Churchill säkerställde att flottan rustades men tog på sig skulden för den misslyckande landstigningen vid Gallipoli som kostade 46.000 allierade livet och han avgick som marinminister. Under 1930-talet hade han inga regeringsposter och befann sig nästan i politisk exil,men han såg tidigt faran med hitler och den tyska upprustningen. Gång på gång varnade han britterna och resten av det demokratiska Europa för de nazistiska farorna som hotade. Det var inte förren andra världskriget bröt ut som man började lyssna på Churchill och då utsågs han som marinminister igen. När Chamberlain avgick som premiärminister som följd av de nazistiska våldsamheterna i Västeuropa, fanns det en utbredd uppfattning om att man borde sluta fred med Hitler. Det tyckte inte Churchill. När det stod klart att Storbritannien behövde en stark ledare så höll Winston ett starkt tal om blod, svett och tårar. Sedan 1940 hotades England av invasion. Trots att Tyskarna fällde massvis med bomber, fick de aldrig makten i luften. De brittiska jaktflygarna gjorde väldigt stora och bra isatser och Churchills ord om dem var “aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”. Samtidigt som britterna började vinna sina första viktiga framgångar som t.ex när de stoppade tyskarna i Nordafrika och deras satsning att rädda Snezkanalen hade lyckats, så bildades en allians mellan USA Sovjet och Storbritannien. Vid en rad möten med Franklin D.Roosvelt statlin utformade han nte bara stradegin mot Hitler utan också hur efterkrigsvärlden skulle se ut. 1945 hade Churchill besegrat Hitler med hjälp från andra också.

Var Churchill en hjälte?

Han var marinminister under första och andra världskriget och segrade mot Hitler men några år senare anklagades han för att vara en alkoholist vilket tog fram hans dåliga sidor som t.ex. när hans barnbarn frågade om han var en hjälte sa han “ja, stick!”. ändå så var det ju Churchill som trots allt tog ner Hitler och avslutade andra världskriget. Själv vet jag inte hur det känns att vara i ett krig, men jag tror det skulle vara hemskare än jag kan tänka mig och att många är så glada övar att han avslutade allt. Det är sådant en hjälte gör: räddar människor från döden genom att skapa fred och att få slut på kriget där många dog varje dag, i alla fall i slutet då Hitler ville mörda alla så snabbt som möjligt.

Om han inte hade funnits

Om Churchill inte hade funnits tror jag att kriget kanske skulle fortsätta och många fler skulle  dött för att Hitler skulle få chansen att döda många fler. Om jag föreställer mig hur världen skulle se ut om inte Churchill fanns skulle det nog nästan inte finnas några judar kvar i världen  för jag tror inte heller att någon lika skicklig och övertalande som Churchill skulle finnas. I så fall skulle vi ha hört om honom i historien.

Om källorna

Jag tycker källorna verkar trovärdiga eftersom att när jag läser från en källa kan jag läsa om samma sak i en annan källa och det har förekommit många gånger. När jag hämtat information från en källa kan det stå lite mer om just den informationen i en annan källa.

Källor:

www.wikipedia.org uppslagsord: Winston Churchill. (ändrades 8 november 2014).

Sebag Montifiore, Simon (2007) Mina 101 hjältar ur världshistorien.

Maktens profiler (1985) Bo Kage Carlson

 

Alice

Klass: 8A HT 14