Albert Einstein – den smarte fysikern

Albert Einstein föddes den 14 Mars 1879 i Ulm i södra Tyskland. Han var son till Hermann Einstein och Pauline Koch, han var deras första barn av två, det andra barnet fick dem 1881 och fick namnet Maja Einstein. Under Alberts barndom flyttade de till München där Albert gick sin första skolgång. Han var inte alls intresserad av skolan, en av hans lärare sa ”Det blir aldrig något av dig Einstein”. Efter två år i skola tog han studenten och 1896 började Albert studera på tekniska högskolan i Zürich. Efter fyra år lämna han skolan som mattematik och fysik lärare. Vid 19års (1898) ålder träffade han Mileva Maric som var en serbisk fysiker. De fick tre barn tillsammans var av ett de adopterade bort. När Albert var 24 år gifte sig Albert och Mileva.

Einstein var en matematiker, fysiker och filosof. År 1921 fick Albert nobelpriset i fysik. Hans relativitetsteori har beskrivigts som den största intellektuella bragden undre 1900-talet, enligt den här teorin kan inget röra sig snabbare än ljuset. Idag är teorin utgångspunkten för naturvetenskapen. År 1948 vart han erbjuden att bil israels första president, vilket han tackade nej till. Han fick även en vaxdocka på Madame Tussauds vaxkabinett i England, London

Efter Einsteins alla år som fysiker, mattematiker och filosof så dog han den 18 april 1955 i Princeton, New jersey, USA av ett brustet blodkärl, han vart 76 år gammal. År 1999, 44år efter sin död vart han utsedd till århundradets person, av Time Magazine.

En viktig person?    

Albert var en viktig tysk fysiker. Albert flydde från Tyskland under andra världskriget. Han flydde till USA med information om att tyskarna var väldigt bra på att göra atombomber. USAs president Franklin D Roosvelt och Albert Einstein skulle göra så att det fanns atombomber som var bättre än Tyskarnas. Einstein kom tillslut på nya och bättre atombomber, som gjorde så de allierade hade en chans att slå Hitler.

Hjälte eller inte hjälte?

Albert hjälpte till att besegra Hitler under andra världskriget, efter som han själv var jude och han tyckte inte om hur Hitler behandlade andra människor. Han kom på nya och bättre atombomber. Och då kunde dem som inte gilla Hitler använda dem bättre atombomberna så dem kunde besegra Hitler. Albert var inte någon speciell hjälte annars tycker jag. T.ex. så tycker jag inte att relativitetsteorin är viktig för den använder jag mig inte av och så viste jag inte vad det var innan. Men dem som har nytta av relativitetsteorin tycker nog att det inte skulle funka utan Alberts smarthet.

Hur hade världen sätt ut utan Albert Einstein?

Jag tycker inte att det spelar någon roll om han hade funnits eller inte, men det säjs att han var 1900-talets viktigaste fysiker för att kom på relativitetsteorin. De som har nytta av relativitetsteorin skulle nog inte klara sig utan Albert, men dem som inte använder sig av relativitetsteorin skulle nog klara sig utan honom.

Om källorna jag använt:

Det var ganska lika om hans liv t.ex. så var det ungefär samma beskrivning om hans barndom. Om det stod olika saker på de olika källorna så utgick jag efter boken ” Mina 101 hjältar ur världshistorien”. Men jag har använt fakta från alla tre källorna, så jag fick med så mycket som möjligt.

Källor:

Sebag Montefiore, Simon (2007) Mina 101 hjältar ur världshistorien

Bonniers uppslagsverk (2001) uppslagsord: Albert Einstein

historiesajten.se uppslagsord: Albert Einstein

 

Maja T

Klass: 8A HT 14