Suleyman den store – sultanernas sultan

Suleyman den store blev en osmansk sultan vid 26 års ålder(1520 e.kr). Det osmanska riket var ett rike som sträckte sig från mellanöstern till Nordafrika och Centralafrika. Suleyman kallade sig själv för Guds skugga på jorden och sultanernas sultan. Han hade som mål att utvidga riket. Även fast att riket redan var stort var han inte nöjd. Han och hans armé började med att anfalla Belgrad 1521. Konsekvensen av det osmanska rikets vinst var ett nederlag för kristendomen i Serbien.

Skrytig sultan

Suleyman var ingen vanlig sultan utan han var väldigt säker på att han var bäst. Han skrev många brev till kungar som t.ex. den tysk-romerske kejsaren Karl V om just det påståendet. Nu när han hade Serbien hade han en väg ut till resten av Europa. 1526 gick osmanerna på Ungern men ungrarna hade redan innan gett upp, de visste redan hur bra den osmanska armén var. Många stater sökte Suleymans hjälp i inbördeskrigen. Efter Serbien och Ungern siktade han nu mot den islamska världen. Nu var det Bagdad, Mesopotamien och områdena runt Eufrat och Tigris som gällde. Det osmanska riket var nu den mest dominerande kraften i Mellanöstern och alla muslimska länder var nu under Suleymans ledning.

Mångsidigheten

Suleyman var inte bara en skicklig krigsledare och sultan, han var också delaktig i en Turkisk lagbok som heter Kanun. Suleyman brukade kallas Suleyman lagstiftaren just pga. det. Han tyckte inte heller om en viss person mer än en annan bara pga. pengar eller en adel slakt. T.ex var hans ämbetsmän forna kristna slavar. Han tillät personer att tro på de ville. Suleyman använde sina stora summor pengar till att bygga stora moskeér som Suleymaniyemoskén i Istanbul. Pengar utnyttjades också på stora broar som Donaubron och Budabron som idag är viktiga broar..

Den mäktige sultanen var också konstnärlig av sig och många av hans aforismer har blivit kända turkiska ordspråk. Han skrev på 3 olika språk, arabiska, persiska och osmansk turkiska. Han ansågs som en av de främsta poeterna i världen under 1500-talet.

Krig och avslutning

Det osmanska riket hade kontroll över hela Röda havet och Persiska viken. Portugiserna vann dock kriget om alla städer runt vattendragen. Det var ett av de sista krigen han deltog i. Det absolut sista och det viktigaste kriget var även hans sista då han dog av naturliga skäl 1526 i ungerska Szigetvar.

Varför är han viktig för oss nu? För oss kristna är han bara en person som krigat men för muslimerna betyder han mycket eftersom han sammanslog alla muslimska länder till ett, han förenade en religion. Muslimer följer och lever efter hans ordspråk än idag. Jag anser att Suleyman är en hjälte för många muslimer, dock många som inte vet vem han är. Jag tror absolut att någon annan hade gjort som Suleyman så på det sättet är han inte så speciell. Jag tror att många har tänkt samma som honom.

Källkritik

Jag använde tre källor och alla tre källor skrev bara positiva saker om Suleyman och det är fullt förståeligt. Allt han gjorde var i källorna så välplanerat ochnästan magiska eftersom han gjorde det med nästan lite magi. De enda som nämns som är dåligt är att portugiser inte tycker om Suleyman men hur många går runt och tänker på vad Suleyman gjorde för nästan 500 år sedan? Enligt mig har ”Mina 101 hjältar ur världshistorien” mest trovärdighet för jag tror att det är någon histiorienörd som skrivit den och boken är undersökt i minsta detalj av andra experter så att allt ska stämma.

Källor

Sebag Montefiore, Simon(2007) Mina hjältar ur världshistorien

www.wikipedia.se (28 september 2014)

www.allaboutturkey.com, Burak Sansal (engelsk sida)

 

Vincent 8a