Janusz Korczak
Janusz Korczak var en judisk läkare och lärare, välkänd i hela Polen för sitt arbete med barn. Innan kriget ledde Korczak ett återkommande radioprogram om barns utveckling och han var samtidigt en populär författare till barnböcker. Han utvecklade sina pedagogiska idéer på de två barnhem som han drev i Warszawa, ett för judiska barn och ett för polska barn.
1940 tvingade nazisterna Korczak att flytta det judiska barnhemmet och han själv till det nyupprättade gettot i Warszawa. Väl inne i gettot försökte Korczak göra allt som var möjligt för att skydda barnen från svält, sjukdomar och den misär som fanns runt omkring dem. Han försökte få tillstånd ett så normalt liv så möjligt och kämpade hårt för att förse dem med mat, kläder och utbildning.
1942 startade deportationerna från gettot och tusentals judar ”omlokaliserades” varje dag till ”nya områden i öster”. Det var endast en tidsfråga innan Korczak, personalen och barnen på barnhemmet skulle dyka upp på deportationslistorna. Några av Korczaks vänner insåg att deportation innebar döden och planerade att hjälpa honom att fly från gettot och få honom att gömma sig på den ariska sidan. Men erbjudandet gällde enbart honom själv. Barnen på barnhemmet var för många för att de skulle kunna följa med.
Om Korczak tog chansen att överleva innebar det att han tvingades lämna barnen åt sitt öde.
Uppgifter:
1. Vilka val hade Janusz Korczak?
2. Hur tror ni att han handlade? Hur skulle du/ni ha gjort?